Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

STAGE ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ!!!

Χαιρόμαστε που επιτέλους , έστω και απο αυτούς που ανέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια , αυτήν την απόλυτη κρατική αθλιότητα εις βάρος των νεων ανθρώπων τα περίφημα stage,έστω και τώρα θέτουν θέμα και ζητούν την διακοπή αυτού του αισχρού θεσμού .
Είναι πάγια θέση μας πως τα stage είναι το πόδι του κράτους που καταπατά την εργασιακή αξιοπρέπεια των νεων ανθρώπων και το μέσο εξαπάτησης του Έλληνα φορολογουμένου που πληρώνει για πλήρη υγειονομική περίθαλψη και για ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας και όχι για μια μηχανή μαύρης εργασίας .
Στην προσπάθεια μας να ανατρέψουμε αυτήν την τραγική φάρσα , ενημερωνουμε και προτρέπουμε τους φοιτητές ,τελειόφοιτους και άνεργους συναδέλφους μέλη της ΕΕΝΑΤ να μην συμμετάσχουν σε stage αλλά να διεκδικήσουν μαζί μας το αυτονόητο . ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Η αχόρταγη γαστέρα του κράτους κατατρώγει το εργασιακό παρόν και μέλλον της χώρας με ωρομισθίους καθηγητές , με συμβασιούχους και με την νόσο των stage .
Οι νέοι οφείλουν και πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα εκβιαστικά κρατικά κελεύσματα . Οι θεσμοί θα πρέπει επιτέλους να θέσουν αυτά τα θέματα στην κεντρική πολιτική ατζέντα και να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες . Που είναι οι περιβόητοι εκπρόσωποι μας σήμερα ; Γιατί σιωπαίνουν ; Γιατι δεν δράττουν την ευκαιρία τώρα προεκλογικά για να απαιτήσουν νεες προσλήψεις στα νοσοκομεία , με γρήγορες διαδικασίες .
Που ήταν οι τεως και νυν εκπρόσωποι μας όταν ετέθη το θέμα για πρόσληψη Νοσηλευτών εκτός ΑΣΕΠ ; Σε ποια γωνιά κοιμόντουσαν ; Τοποθετούνταν επι του θέματος όλοι οι άλλοι πλην ημών , των Νοσηλευτών !
Το μόνο που τους απασχολεί είναι η κατάργηση των ΤΕΙ , αυτή είναι η μόνη τους έννοια και ας ξέρουν πως για να συμβει αυτό , πρέπει να αλλάξει όλοκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Έχουμε ξεκάθαρη και ρεαλιστική πρόταση και για αυτό κύριοι . ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ .
Εξηγούμαστε , γιατι κάποια πράγματα θα πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Υπήρξε λοιπόν καιρός (2000) , που ιδρυτικά μέλη της Ενωσεως μας, φοιτητές ακόμη όντες , ανέλαβαν πρωτοβουλία και με φορείς των ΤΕΙ και του υπουργείου παιδείας συνέταξαν πρόταση , προσοχή στην διατύπωση για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, όπου εν ολίγοις και συνοπτικά πρότεινε την συνένωση ΤΕΙ και ΑΕΙ ( ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ) σε τρια ιδρύματα ΑΘΗΝΑ , ΘΕΣ/ΝΙΚΗ,ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Εκείνοι λοιπόν που αντέδρσαν εντονότατα ήταν το απεχθές καθηγητικό ιατροκεντρικό κατεστημένο των ΑΕΙ , που απέρριψε δίχως δεύτερη σκέψη την πρόταση αυτή και με εκφράσεις του τύπου «θα σας κόψουμε τα πόδια » έληξαν οι διαπραγματεύσεις πριν καν να αρχίσουν.Είναι λοιπόν , ποτέ δυνατόν γνωρίζοντας τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες αυτών των ανθρώπων , να δεχθούμε να παραδώσουμε την Νοσηλευτική επιστήμη και το Νοσηλευτικό επάγγελμα στα χέρια τους ;
Η απάντηση είναι μια συνάδελφοι ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ λοιπόν , δίχως αυτούς τους πένητες θέσεων, ευρωπαϊκών κονδυλίων, δήθεν ερευνητικών προγραμμάτων και εξουσίας .
Αυτή είναι η θέση μας και πιο καθαρή δεν γίνεται να είναι .
Άλλο λοιπόν μετεξέλιξη των ΤΕΙ και άλλο η καταργησή τους , εδώ να τα ενσωματώσουμε πήγαμε και πέσανε οι πανεπιστημιακές ύαινες να μας φάνε , σκεφτείτε να τα καταργήσουμε κιόλας.
Ρόλος μας και κύριος σκοπός μας , είναι λοιπόν να αναδεικνύουμε ζητήματα , να προβάλλουμε θέσεις , να ενημερώνουμε υπεύθυνα , να αφυπνίζουμε συνειδήσεις και οχι να υποκαταστήσουμε θεσμούς ούτε και να γίνουμε πατερίτσες της καθεστικυίας τάξης , όποια μορφή και αν έχει αυτή.
Υπάρχει λοιπόν επιτακτική ανάγκη, συνένωσης δυνάμεων σε κοινούς στόχους και άρα προέχει ο διάλογος, για να βρεθούν οι κοινοί στόχοι .
Υπάρχουν θέματα που ταλανίζουν τους Έλληνες Νοσηλευτές χρόνια και που κανείς δεν τολμά να τα αγγίξει , όλοι μαζί, ο καθένας απο το δικό πόστο και με την δική του δύναμη , θεσμική ή μη , θα μπορέσουμε τουλάχιστον να φέρουμε στην επιφάνεια ζητήματα, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και όμως αποτελούν πληγή για τον Νοσηλευτή.
Καλούμε σε διάλογο λοιπόν , τους πάντες .
Τουλάχιστον εμείς θα τον προκαλέσουμε, με όποιο τίμημα για το καλό των ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ και της ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.


ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΝΑΤ

1 σχόλιο:

orderly είπε...

Λοιπόν επωνυμοανώνυμοι επικριτές μου, θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω τη θέση σας για τα stage.
Eν πρώτοις και από τον τίτλο του σημειώματος σας, θα πρότεινα πρώτον να μην ειρωνεύεστε και δεύτερον να μην ειρωνεύεστε. Αυτά τα δύο(…) τα προτείνω γιατί απλά δεν σας παίρνει να ειρωνεύεστε.
Πιο συγκεκριμένα, δε νομιμοποιήστε να κάνετε λόγο για «πάγιες» θέσεις (σας). Μία θέση ορίζεται ως πάγια όταν προϋπάρχει. Πρώτη φορά μιλάτε για τα stage. Aυτό που έχετε στο μυαλό, χωρίς να το διατυπώνετε, δε σημαίνει ότι είναι (και) πάγιο.
Επομένως, δεν είστε σε θέση να εγκαλείτε τους υπόλοιπους φορείς ότι «έστω και τώρα», θέτουν το θέμα, από τη στιγμή που μόλις τώρα και δη ΜΕΤΑ από αυτούς το θέτετε (κι) εσείς.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνετε στους νοσηλευτές –χωρίς να διευκρινίζετε αν αναφέρεστε στους νοσηλευτές ΤΕ ή στους νοσηλευτές ΠΕ ή σε όλους μαζί- να μη συμμετάσχουν στα προγράμματα αλλά να συμμετάσχουν μαζί σας στη διεκδίκηση του αυτονόητου για σταθερή και μόνιμη εργασία.
Ερωτώ: Αν οι νοσηλευτές ΤΕ δε συμμετάσχουν στα stage και οι νοσηλευτές ΠΕ συμμετάσχουν, τι θα κάνετε? Θα τους καταδικάσετε?
Αυτό το ερώτημα θέλει να αναδείξει κυρίως, την παγίδα που σας έχεις στήσει ο ΕΣΝΕ-ΑΕΙ.
Ένα άλλο ερώτημα: Πώς ακριβώς θα διεκδικήσετε το αυτονόητο? Θα καλέσετε τους ανέργους νοσηλευτές ΤΕ –τους ΠΕ δεν τους θέλετε- να φορέσουν μαύρα μπλουζάκια και να κατέβουν σε βουβή διαμαρτυρία?
Αυτό το ερώτημα, έχει να κάνει με τον ανέξοδο βερμπαλισμό που σας διακρίνει.
Για παράδειγμα, πετάτε ένα κάρο «αντικρατικές» κορώνες («η αχόρταγη γαστέρα του κράτους» κλπ) μα σπεύδετε να επικαλεστείτε τους… θεσμούς(!!), προφανέστατα τους θεσμούς του... κράτους με την αχόρταγη γαστέρα(...), οι οποίοι θεσμοί, θα πρέπει να θέσουν στην «κεντρική πολιτική ατζέντα» αυτά τα θέματα. Οι κρατικοί θεσμοί. Ναι. Η γαστέρα των αντικρατικών αφεντικών του ιδιωτικού τομέα για παράδειγμα, έχει χορτάσει προ πολλού...
Εγκαλείτε τους «περιβόητους εκπροσώπους» ΜΑΣ. Αρνούμενοι να διευκρινήσετε ποιους εννοείτε. Αν εννοείτε την ΕΝΕ, τι ζητάτε ακριβώς? Εσείς δεν ήσασταν που στις 2 τα ξημερώματα της 30ης Ιουνίου, εκφράσατε άλλη μία «πάγια» θέση εναντίον του «τσίρκου» και της "αποχής"? ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ?
Παρεκβατικά, σημειώνετε για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.
Για τις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, είναι ενδεικτικό ότι εμπιστεύεστε το κράτος με την αχόρταγη γαστέρα, στο να βάλει στο δημόσιο, εντελώς αξιο-κρατικά, ότι κινείται και ότι πετάει. Με κρατική επιτάχυνση βέβαια...
Κοινώς, ζητάτε, να αλλάξει όλο το σύστημα προσλήψεων της χώρας. Αυτό δεν είναι κακό.
Αντιφατικό είναι, να θεωρείτε «παράλογο» ΥΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΕΝΟΙ αυτό που ζητάει το πανεπιστημιακό καθηγητικό κατεστημένο: Να αλλάξει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Έτσι όπως το πάτε, να μου το θυμηθήτε, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα όλης της χώρας θα αλλάξει –εις βάρος των νοσηλευτών ΤΕ- αλλά το σύστημα των προσλήψεων δε θα έχει αλλάξει.
Εν πάσει περιπτώσει, θα χαιρέτιζα την απόφασή σας να μπινελικώσετε το πανεπιστημιακό καθηγητικό κατεστημένο , αν δεν δανειζόσασταν τη θέση του καθηγητικού κατεστημένου των... ΤΕΙ.
Οι εξηγήσεις πάνω σε αυτό, είναι τουλάχιστον αστείες, γιατί φέρνετε στην «επιφάνεια» εντελώς ανώδυνα πράγματα.
Αντίθετα, επικαλείστε μία κίνηση που κάνατε το 2000, ως φοιτητές, όπου και σε συνεργασία με τους «φορείς» -χωρίς να τους κατονομάζετε-, βάλατε την ουρά στα σκέλια.
Αλήθεια, είχατε κάποια απόφαση από τα τότε συλλογικά όργανα των φοιτητών ή μαζεύτηκε η γνωστή σε κάθε εξάμηνο αυλή των γλυφτών-φοιτητών, που έχει αναγάγει το γλύψιμο σε σπορ?
Και γιατί δε γίνεστε πιο συγκεκριμένοι πάνω σε αυτή την «ενσωμάτωση». Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι μετά από αυτή την ενσωμάτωση τι θα γίνουν? Οι φοιτητές πώς θα ενσωματωθούν? Είναι μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες και θέλω να σας βοηθήσω να θέσετε τις... πάγιες θέσεις σας επι τούτων.
Δε θέλετε να γίνετε πατερίτσες της καθεστηκυίας τάξης αλλά ούτε και να υποκαταστήσετε τους… θεσμούς της… καθεστηκυίας τάξης… Τι να πω.
Τα περί διαλόγου, τα ακούω βερεσέ.

ANEYΘΥΝΑ
orderly