Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Τα τελευταία 30 χρόνια αν και έγιναν φιλότιμες προσπάθειες με σκοπό την ανέλιξη της Νοσηλευτικής επιστήμης και του κλάδου γενικότερα, παρόλα αυτά το κύρος και η θέση του νοσηλευτή στην ελληνική κοινωνία, εξακολουθεί να μην βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, με τον νοσηλευτή να είναι κρυμμένος σε μια μαύρη γωνιά της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό δεν αποτελεί μια καθ’ υπερβολή έκφραση αλλά είναι μια πραγματικότητα , την οποία όλοι μας βιώνουμε καθημερινά.

Είναι έντονη η αίσθηση ανάμεσα στους συναδέλφους μας που προέρχονται από τα τμήματα νοσηλευτικής των Τ.Ε.Ι. ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που θα έπρεπε. Η Νοσηλευτική κοινότητα βάλλεται εδώ και χρόνια από λανθασμένες επί δεκαετίες πολιτικές .Νοσηλευτικά αντικείμενα , όπως η κοινοτική νοσηλευτική, οι πρώτες βοήθειες, η νοσηλευτική εργασίας, καρπώνονται άλλες ειδικότητες. Πρόσφατα παραδείγματα η πρόταση ίδρυσης τμήματος Τ.Ε.Ι Διασωστών , ή η σύσταση τμημάτων Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας τα στελέχη των οποίων όλο και πιο έντονα αρχίζουν να ισχυρίζονται πως η διοίκηση των Νοσηλευτικών Μονάδων δεν έχει καμία σχέση με την Νοσηλευτική επιστήμη και ιδιότητα . Ας μην αναφερθούμε στο διαμελισμό της Νοσηλευτικής με την ίδρυση τμημάτων Επισκεπτών Επισκεπτριών Υγείας , Μαιευτικής κ.λ.π. Αυτό το τελευταίο το αφήνω στην άκρη καθώς αποτελεί παλαιά πληγή και μας εδώ θα πρέπει να μας απασχολεί το παρόν και το μέλλον της Νοσηλευτικής.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο παρόν.
Στα πλαίσια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , τα Τ.Ε.Ι. όπου παράγουν το 90% του Νοσηλευτικού επιστημονικού προσωπικού του Εθνικού συστήματος υγείας της χώρας και διεξάγουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της νοσηλευτικής έρευνας στην Ελλάδα και εδώ και 26 χρόνια στους κόλπους τους ανδρώθηκε και εξελίχθηκε η Νοσηλευτική ως επιστήμη υπονομεύονται καθημερινά με πολιτικές , τακτικές διαχωρισμού και διακρίσεων καθώς και νοοτροπίες που όλοι μας τις γνωρίζουμε . Τελευταία ακούγεται η πρόταση περί κατάργησης των Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής και εδώ θέτουμε τον έντονο προβληματισμό μας.

Μια τέτοια πρόταση αποτελεί ή δεν αποτελεί απαξίωση της επιστημονικότητας και της ακαδημαϊκότητας των Τ.Ε.Ι. και των χιλιάδων αποφοίτων τους . Μια τέτοια πρόταση είναι ή δεν είναι υποβάθμιση και υπονόμευση του επιστημονικού έργου που παράχθηκε και παράγεται εδώ και 26 χρόνια από τα Τ.Ε.Ι. και εδώ να σημειωθεί συνάδελφοι πως μιλούμε για ένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο που στηρίζεται σχεδιάζεται και οργανώνεται καθαρά και σχεδόν αποκλειστικά από Νοσηλευτές και όχι από άλλες ειδικότητες και ας μην ξεχνούμε το εξής, στα Τ.Ε.Ι. χτίζονται Νοσηλευτές επιστήμονες από επιστήμονες Νοσηλευτές. Η πρόταση λοιπόν αυτή συνοδεύεται και από μια άλλη πρόταση ευθεία βολή στην επιστημονικότητα και στο κύρος των Νοσηλευτών Τ.Ε. Την κατάργηση των τμημάτων Τ.Ε.Ι Νοσηλευτικής να ακολουθήσει και μια διαδικασία εξομοίωσης των Νοσηλευτών Π.Ε. και Τ.Ε. με τους νοσηλευτές αποφοίτους Τ.Ε.Ι να μπουν σε μια εκπαιδευτική διαδικασία με μαθήματα και εξετάσεις που θα διαρκέσουν 1 ή 2 χρόνια μέσα στα Πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν , λές και οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι δεν ήσαν και δεν είναι μέτοχοι της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λες και δεν μετείχαν και δεν μετέχουν στην έρευνα με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , λες και δεν κατέχουν την ιδιότητα του επιστήμονα Νοσηλευτή επάξια.

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς, απόφοιτος Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής που να μην συμφωνεί πως ο όρος κατάργηση δεν συνδέεται άμεσα με την απαξίωση Ας είμαστε ξεκάθαροι και πραγματιστές , η εξέλιξη των Τ.Ε.Ι. δεν μπορεί να έρθει με την κατάργηση τους αλλά με την αναβάθμιση τους .

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι λοιπόν, τα Τ.Ε.Ι. ως φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προάγουν την Νοσηλευτική ως επιστήμη και είναι βέβαιο πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί η ύπαρξη τους τροχοπέδη για την εξέλιξη της Νοσηλευτικής. Οι αιτίες εντοπίζονται ξεκάθαρα σε άλλα επίπεδα , π.χ. τον τίτλο του νοσηλευτή φέρουν ακόμα και απόφοιτοι διετών σχολών, με αποτέλεσμα στα μάτια των συμπολιτών μας η επιστημονική διάσταση της νοσηλευτικής να χάνεται. Οι νοσηλευτές έχουν χάσει την μάχη της καθιέρωσης της επιστημονικότητας τους στη συνείδηση του έλληνα πολίτη και της ελληνικής κοινωνίας απο δικούς τους λανθασμένους χειρισμούς , γιατί δεν έχουν διεκδικήσει με σθεναρότητα τα αυτονόητα και σήμερα φαίνονται ως δευτεραγωνιστές εκεί που στην ουσία πρωταγωνιστούν, δηλαδή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στα γενικότερα πράγματα των επιστημών της υγείας. Οι ευθύνες σαφώς βαραίνουν και όσους μέχρι σήμερα ως φορείς και θεσμοί εκπροσωπούσαν τους Νοσηλευτές. Αλλά δεν θα επιδοθούμε εμείς σε κυνήγι μαγισσών γιατί στους νέους ανθρώπους δεν αρμόζουν άσκοπα πισωγυρίσματα.

Στον εργασιακό τομέα, είτε αυτός είναι του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού, οι νοσηλευτές ΤΕ δεν τυγχάνουν της αντιμετώπισης που αρμόζει στις σπουδές και το επιστημονικό τους επίπεδο. Ο νοσηλευτής Τ.Ε. στα τεράστια προβλήματα που του παρουσιάζονται κυρίως στον ιδιωτικό αλλά και στον Δημόσιο Τομέα μοιάζει και είναι ανυπεράσπιστος.

Πως εξάλλου να μην αισθάνεται ανασφαλής όταν τα όποια προβλήματα του παρουσιάζονται καλείται να αντιμετωπίσει μέσω σωματείων όπου βρίσκονται ειδικότητες που καμία σχέση δεν έχουν με την ιδιότητα του, τις σπουδές του και τις πραγματικές του ανάγκες.
Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικούς λόγους που οδήγησαν εμένα και άλλους συναδέλφους μου που προέρχονται από τον χώρο των ΤΕΙ να ιδρύσουμε την Ελληνική Ένωση Νοσηλευτών Αποφοίτων ΤΕΙ. Γιατί οφείλαμε να αντιδράσουμε δυναμικά, οργανωμένα και ενωτικά πέρα από κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις και να δημιουργήσουμε έναν μαχητικό και ζωντανό οργανισμό που αποτελει την φωνή του Νοσηλευτή ΤΕ στην πολιτεία, τους αρμόδιους φορείς και την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινότητα.

Για εκείνους που θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν την κίνησή μας αυτή διασπαστική τους απαντούμε πως οι νόμοι οι οποίοι διέπουν την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πλαίσια της Νοσηλευτικής είναι εκείνοι που βάζουν και την διαχωριστική γραμμή και διαβεβαιώνουμε τους πάντες, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως θα σταθούμε πρώτοι εμείς στην πρώτη γραμμή της μάχης για μια ενιαία και αδιαίρετη Νοσηλευτική. Όσο όμως οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν, είναι επιτακτική η ανάγκη της ύπαρξης ενός δυναμικού οργάνου το οποίο σταθερά, ασυμβίβαστα και αχρωμάτιστα θα υπερασπίζεται την αξία του πτυχίου των Νοσηλευτών αποφοίτων ΤΕΙ.

Ας βάλουμε τέλος στην ΣΙΩΠΗ των Νοσηλευτών Τ.Ε.και ας δώσουμε την δική μας απάντηση σε όλους εκείνους, που όλα αυτά τα χρόνια δανείζονται την δυναμική των Νοσηλευτών Τ.Ε. για τους δικούς τους λόγους και δήθεν αγωνίζονται για τους Νοσηλευτές Τ.Ε. χωρίς αυτούς.
Ας ενωθούμε όλοι οι Νοσηλευτές Τ.Ε. για έναν κοινό σκοπό :
Την επιστημονική ,κοινωνική και επαγγελματική μας καταξίωση.

Αθήνα 21/05/07

Ο Πρόεδρος της Π.Δ.Ε. της Ε.Ε.Ν.Α.Τ.
Αναστασίου Ηλ. Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: