Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Επιστολή προς τους νοσηλευτές για θέματα όπως τα βλέπουν νοσηλευτές

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με το πέρασμα ενός ακόμα επώδυνου χρόνου για τη Νοσηλευτική στη χώρα μας, οφείλουμε να κάνουμε έναν απολογισμό για όσα συνέβησαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προβληματιστούμε για την πορεία του κλάδου μας τη χρονιά που διανύουμε.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι οι εικονικές, επαναλαμβανόμενες και συνεχώς εξαγγελθείσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, που σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις συναδέλφων, έχουν φέρει τις νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων στη χειρότερη θέση από ποτέ άλλοτε.
Ο εμπαιγμός αναφορικά με την ένταξη του κλάδου μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η οικονομική μας αποδυνάμωση μας έχουν οδηγήσει σε απογοήτευση, που εντείνεται και από τις ενδείξεις που επιβεβαιώνουν, ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και για την επόμενη χρονιά.
Παρότι όλοι είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), τον φορέα για τη δημιουργία του οποίου όλοι αγωνιστήκαμε, δυστυχώς η διοίκησή της μοιάζει να ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής εξουσίας, τρομοκρατίας και χειραγώγησης των νοσηλευτών.
Η έναρξη άσκησης πειθαρχικών διώξεων σε νοσηλευτές, που πρόσφατα ζήσαμε, αποδεικνύει τη νοοτροπία και τους στόχους της συγκεκριμένης ηγετικής ομάδας. Οι μηνύσεις εναντίον συναδέλφων για αστείους λόγους και ο συστηματικός εκφοβισμός με κάθε τρόπο, απλά επιβεβαιώνουν το ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας – είναι εναντίον μας». Η αντίθετη άποψη στοχοποιείται και ο διαφωνών πρέπει να σωπάσει με κάθε τρόπο. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη νοσηλευτική κοινότητα.
Επιπρόσθετα, πολλά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους τόσο για την εκλογική διαδικασία, αλλά και για τον οικονομικό απολογισμό ο οποίος οδήγησε σε αποστασιοποίηση μέλος του Δ.Σ., αλλά έδωσε και αφορμή σε επερωτήσεις βουλευτών.
Για να δοθεί διέξοδος στην κρίση που βιώνουμε πρέπει να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο και μορφή νομίζει ο καθένας, ανεξάρτητα σε ποιον φορέα ανήκει. Όλοι πρέπει να είμαστε μέλη της ΕΝΕ και ως μέλη της οφείλουμε να σταματήσουμε την παρωδία που ζούμε. Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ πρέπει να γίνει ο φορέας που όλοι οραματιστήκαμε κι όχι το όχημα για την κάλυψη προσωπικών φιλοδοξιών και χειραγώγησης του επαγγέλματος. Για το μέλλον της ΕΝΕ έχουμε όλοι ευθύνη. Ας αναλάβουμε αυτή την ευθύνη.

Εληνική Ένωση Νοσηλευτών Αποφοίτων Τ.Ε.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: